Dagelijkse dingen

 
Dagelijkse dingen

Mijn dagelijkse dingen zijn niet meer zo vanzelfsprekend. De meest simpele dingen, zoals boodschappen doen, zijn tegenwoordig een enorme uitdaging. Even in de stad een kop koffie drinken kan resulteren in anderhalve dag bedrust. Ik zal proberen om een aantal van die dingen beter uit te leggen en te laten zien wat het met mij doet en hoe ik het probeer op te lossen.

Allereerst het meest simpele, thuis zijn. Gewoon in je eigen woonkamer zitten, misschien met een film of serie. Hoe simpel kan het zijn? Maar dan komen de kinderen uit school. Vol enthousiasme vertellen ze wat ze allemaal hebben gedaan, laten een knutsel zien, vragen of je even in de schoolapp wil kijken, want juf heeft leuke foto's gemaakt. Hartstikke leuk en gezellig, maar de enorme vrolijke energie die om hen heen hangt en de enthousiaste stemmetjes, zorgen bij mij voor een enorme boost aan prikkels.  Mijn "thermometer" schiet dan van 0 naar 10, ik voel me ineens heel boos worden en blokkeer volledig. Hiervoor heb ik mijn eigen plek gecreëerd.  Waar eerst een schuur was, staat nu een bed, heb ik een bureau, een tafeltje en een vloerkleed. Ik heb er zelfs een Playstation :)  Zodra ik merk dat ik erg overprikkeld raak of ik weet van tevoren dat er veel prikkels aankomen, trek ik mij hier heerlijk terug.

Laten we even wat boodschappen gaan halen. Je snapt hem al, dat doe ik niet op de drukke momenten, maar het liefst rond 10:00 - 10:30. Dan is het niet zo druk. Ik neem altijd een winkelwagen. Ook als ik weinig hoef te hebben, want daarmee kan ik een stukje voor mezelf afbakenen. Dat helpt super. De eerste boodschappen liggen in de kar en dan besluit iemand dat er een kassa extra open moet. Dat wordt bij onze Lidl zo verschrikkelijk hard omgeroepen dat zelfs Nick zich kapot schrikt. Ik heb er al eens iets van gezegd en gevraagd of dat nou niet iets zachter kan. Daar werd om gelachen en het werd weggewuifd. Nu kun je zeggen, laat Nick lekker de boodschappen doen, maar ik wil zelf dit blijven doen. Nick is wel bijna altijd mee voor het geval ik ineens volledig dichtsla. Wel heb ik tegenwoordig oordoppen mee. Althans, ik probeer er aan te denken ze mee te nemen.

Een kop koffie drinken in de stad. Hartstikke gezellig, daar ben ik altijd wel voor te porren. Ook hier geldt dat ik dat op rustige momenten doe. Zaterdagmiddag rond lunchtijd is een NO GO. En dan zit ik heerlijk aan een cappuccino en dan begint het klokkenspel van de kerk te spelen, iemand besluit dat de radio wel een stuk harder kan, er komen 3 schoolklassen gillend voorbij of er komt een ambulance met sirenes langs racen. Allemaal zaken waar ik geen grip op heb, die ik niet kan voorspellen en die gewoon erbij horen en normaal zijn, maar het zorgt er wel voor dat ik naar huis moet en de rest van de dag in bed lig.

Dan kunnen we natuurlijk kiezen voor iets rustgevends. Een mooie wandeling in de natuur, daar kan niets fout gaan. Nou, dat kan dus wel, haha.
Dan loop ik heerlijk door een prachtig bos, te genieten van de stilte of de vogeltjes, de prachtige omgeving, de mooie beekjes en dan zijn er blijkbaar een aantal zieke bomen die omgezaagd moeten worden. Je raadt het al, geen succes. Of je moet een stuk langs een fietspad en er komt een scooter keihard langs met heel veel lawaai. Oordoppen zouden een optie kunnen zijn, maar ik wil die fijne geluiden van de natuur ook niet missen.

Het huishouden komt tegenwoordig bijna volledig op Nick neer. Stofzuigen bijvoorbeeld, dat zuigt niet alleen het stof op, maar ook mijn energie potje wordt volledig leeggezogen. Toch wil ik wel bij blijven dragen aan het huishouden. De was ophangen geeft mij ergens wel een beetje rust, dus dat is mijn taak. En ik wil nog weleens het toilet schoonmaken, want dat is niet zo'n heel grote klus.

Ja, mijn dagelijkse leven is compleet anders dan dat het ooit was. Ik was een bezig bijtje. Ik was continue met van alles en nog wat bezig en genoot ervan om zo druk te zijn. Sinds mijn hersenletsel is dat allemaal anders geworden. Ik vind het lastig om te accepteren, maar ik zal wel moeten. Iedere dag is het keuzes maken. Het is niet meer alles, maar het is 1 ding kiezen, dat proberen en daarna rust nemen. Ook kies ik wel eens bewust voor veel prikkels, omdat er gewoon dingen zijn die ik heel erg leuk vind, waar ik enorm van geniet en die ik absoluut niet wil missen. Een dagje Geocachen, een keer lekker uit eten bij mijn lievelings restaurant, bij vrienden op visite, een mooie wandeling in een gebied wat ik nog niet ken, die dingen wil ik niet missen en daarom kies ik op zo'n moment bewust voor de prikkels. Ik neem de dag ervoor volledige rust en plan voor de dag erna ook niets en laat alles op mij afkomen Ik ga mezelf niet opsluiten in stilte en niets doen met mijn leven, ik wil ondernemen en genieten van alle fijne dingen.

Natuurlijk zijn er ook dingen die ik echt niet meer doe. Ik ben zwemonderwijzer en lifeguard geweest, maar mij zie je niet meer in een zwembad. Al het galmen en de herrie en de drukte kan ik echt niet meer aan. Ik vind dat wel heel erg jammer, want ik ben dol op zwemmen en ik had altijd de grootste lol met Nick van de glijbaan. Ik laat de mannen tegenwoordig alleen gaan en geniet dan van de foto's en verhalen van ze. Naar een bioscoop is ook iets wat ik niet meer doe. Ook dat is veel te veel herrie en lichtflitsen. Dus ik kijk nu thuis een film met een bakje popcorn of nacho's.

Met hersenletsel leven is een uitdaging, iedere dag weer, maar ik ga hem ook iedere dag weer aan en probeer langzaam maar zeker mijn grenzen iets te verleggen, maar daarbij hou ik goed in de gaten wat mijn lijf en mijn hoofd mij aangeven. Ik kan steeds beter op tijd stoppen met iets en steeds vaker aangeven waar mijn grens ligt. Misschien komt er een dag dat ik wel weer naar het zwembad kan, wie weet. Tot die tijd vecht ik elke dag mijn eigen gevecht en geniet van de momenten dat ik dat gevecht win. Verlies ik het gevecht, dan zoek ik naar mogelijkheden om hetzelfde gevecht een andere keer wel te winnen. Ik kom er wel, een keer

Jouw impact

Dankzij jouw toewijding zorg je ervoor dat we dit kunnen verwezenlijken..

Hersenaandoeningen voorkomen

Een gezonde leefstijl kan het risico op een hersenaandoening verkleinen en de gevolgen van veroudering en hersenziektes uitstellen. Daarom zet de Hersenstichting in op gedrag dat de hersengezondheid ten goede komt. Van slaap tot voeding en beweging.

Hersenaandoeningen beter behandelen

De Hersenstichting maakt door financiering en nauwe samenwerkingen belangrijke onderzoeken en innovaties mogelijk. Zo kunnen er meer behandelingen komen die hersenaandoeningen genezen, stoppen, vertragen of de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Mensen met hersenaandoening helpen meedoen in de maatschappij

Iedereen met een hersenaandoening verdient een kans om het beste uit zijn leven te halen. Daarom werken wij aan een aangepast aanbod voor werk, bewegen en vrije tijd zodat mensen daadwerkelijk mee kunnen doen

Lees meer